HomeSpelreglerCanasta regler

Canasta regler

Canasta är ett kortspel som liknar Rummy. Det spelas med två kortlekar med 52 kort och två lag om två. Målet med Canasta är att ditt lag ska vara först med att få 5 000 poäng. Genom att kombinera kort för att skapa byggen så samlar lagen på sig poäng tillsammans för att slå det andra laget.

Förberedelse

Innan spelet startar måste en person väljas att vara den första dealern. För att göra detta får varje spelare ett kort från en blandad kortlek, och den person vars kort är högst blir den första dealern. Vid oavgjort så kör man igen tills en dealer har utsetts.

Den första personen som delar ut blandar korten, och nästa person till höger om dem delar upp dem. Dealern ger sedan varje spelare ett av 11 kort, som går runt bordet i medurs riktning. Draghögen består av de kort som fortfarande finns kvar. Slänghögen görs genom att vända och lägga åt sidan det översta kortet på Draghögen. I slutet av varje runda rör sig dealerns position medurs.

Lagkamrater sitter mitt emot varandra och samarbetar för att göra fler byggen än det andra laget.

Byggen: I ett bygge sätts två kort av samma rang ihop. Minst tre kort behövs för att starta ett bygge.

Varje bygge måste innehålla minst två naturliga kort av samma rang och inte fler än tre jokerkort.

  • Canasta.Ett bygge av sju lika kort. Minst fyra av korten måste vara naturliga. För att starta denna sammansmältning måste minst tre kort läggas på bordet. En ren Canasta är en som inte har något jokertecken och en blandad Canasta är en med dem. Ytterligare kort kan läggas till en färdig Canasta för att få poäng, men dessa påverkar inte värdet på Canasta. Om en joker läggs till en ren Canasta blir det en blandad Canasta. En dold Canasta är en canasta byggd i spelarens hand utan partnerns hjälp och spelad till bordet komplett.
  • Canasta av canastas. Detta får en speciell bonus och består av att bilda sju rena eller blandade Canastas.
  • Fem Canastas Liknar den föregående men består av fem Canastas.

Jokertecken: De fyra jokrarna och åtta 2:orna i kortleken är jokertecken som kan användas för att lägga till alla byggen. Byggen måste dock, ha fler naturliga kort än jokerkort.

Hur man spelar

Från dealern rör sig spelet medurs. I början av sin tur måste de ta ett kort från antingen Draghögen eller högen med kort som redan har spelats. För att ta ett kort från Slänghögen måste det översta kortet starta ett bygge eller lägga till ett befintligt bygge. Om du tar från högen med kort du just kastade, måste du ta alla kort från den högen. När din tur är över måste du kasta ett kort.

Spelarna fortsätter att lägga till sina byggeni hopp om att göra en canasta, som är en blandning av sju eller fler kort. När ett lag har minst en canasta och en spelare har slut på kort är omgången över.

Hur spelar man Canasta

Hur poäng räknas i Canasta

Det finns fyra sätt att få poäng: kortvärden, canastas, röda treor och gå ut.

Kortvärden: I Canasta är jokrar värda 50 poäng, ess och tvåor är värda 20 poäng, kungar till åttor är värda 10 poäng, och 7:or till 4:or och svarta 3:or är värda 5 poäng. Skillnaden mellan kort i byggen och kort utanför byggen är det som ger poäng.

Canasta: När det inte finns några jokertecken är en canasta värd 500 poäng till. När det finns jokertecken är det värt 300 poäng.

Röda & Svarta treor:

DE RÖDA TREORNA

Dessa är bonuskort och används inte för att bilda Canastas. En spelare som hittar en röd trea i sin hand måste, vid sin första tur, lägga den med framsidan uppåt på bordet och dra lika många ersättningskort från Draghögen som antalet röda treor de höll i. En spelare som drar en röd trea från Draghögen lägger den också på bordet med framsidan upp och drar ett ersättningskort. För att få poäng från dessa bonusar måste minst en fullbordad Canasta ha spelats innan handen avslutas. Annars blir poängen för dessa bonusar negativa.

När en spelare tar Draghögen och hittar en röd trea i den, måste de lägga de tre med framsidan upp på bordet men dra inte ett ersättningskort från Draghögen. Om det sista kortet i Draghögen är en röd trea, lägger spelaren som tar det med framsidan upp på bordet och fortsätter spela, utan att behöva kasta, och avslutar sedan handen.

DE SVARTA TREORNA

Dessa används inte för att bilda Canastas, men de representerar en viktig försvarsstrategi, för när de placeras på Slänghögen hindrar de nästa spelare från att ta den. Deras effekt varar bara ett varv, tills den täcks av nästa slängda kort. Svarta treor kan bara smältas för att avsluta spelet, och en blandning med

Svarta treor kan inte innehålla jokertecken.

Precis som med svarta treor hindrar jokrarna och tvåorna nästa spelare från att ta överkasthögen.

Utgång: Laget som avslutar omgången med att gå ut får 100 poäng extra.

Ytterligare regler

  • Om en spelare har en röd 3:a måste de lägga den på bordet med bygget direkt.
  • Det första bygget en spelare gör måste ha ett visst minimivärde baserat på hur många poäng laget har. En spelares första bygge måste vara minst 50 poäng för en lagpoäng mellan 0 och 1499. En spelares första bygge måste vara minst 90 poäng för en lagpoäng mellan 1500 och 2999. En spelares första bygge måste vara minst 120 poäng för lagpoängen ska vara 3000 eller mer.
  • Om en spelare kastar bort ett jokertecken kan ingen annan ta från det. Om en spelare kan göra ett naturlig bygge med det översta kortet i Slänghögen, kan högen frysas upp.

Vanliga frågor om Canasta

Hur många kortlekar behöver man för att spela Canasta?

Vanligtvis så räcker det gott och väl med två kortlekar på 52 kort vardera. Men vissa föredrar även att spela med tre kortlekar istället.

Vad gör jokrar i Canasta?

Jokrar i Canasta används för att bygga en canasta då de ersätter alla andra kort. En Canasta som innehåller en joker är värd 300 poäng medan en “naturlig Canasta” är värd 500 poäng.

Hur många personer spelar i Canasta?

Traditionellt så spelar fyra stycken personer uppdelade i två lag när man spelar Canasta. Det går dock att justera regler för att spela med flera personer eller fler lag vid behov.

RELATERADE ARTIKLAR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populär

Senaste kommentarerna