HomeKortspel för treGratis Harpan – Upplägg, spelregler och tips

Gratis Harpan – Upplägg, spelregler och tips

Patiensen Harpan är ett kortspel som du kan spela på egen hand, och allt som krävs är en standard kortlek där jokrarna har avlägsnats. Det är dock även fullt möjligt att lägga patiensen på nätet och då spela Harpan gratis. Innan du kan komma till skott med spelet är det självfallet av yttersta vikt att känna till spelreglerna, och nedan kan du därför fördjupa dig i hur spelet går till samt hur du kan ta del av Harpan gratis.

Spelplanens upplägg

När du spelar Harpan gratis spel på nätet möts du av en spelplan som är uppdelad i olika sektioner. Högst upp till vänster hittar du spelhögen som du kan dra kort från, och väl dragna hamnar de i resthögen bredvid, redo att användas. Högst upp till höger ligger fyra basrutor som har en stor betydelse inom spelet. Deras vikt kommer vi att gå in mer på längre ned.

Tablån tar upp den största delen av spelplanen, och här ligger sju korthögar på rad i en formation som påminner om en nedåtgående stege. De olika högarna från vänster till höger består av följande kort:

  • Den första högen: ett öppet kort
  • Den andra högen: ett öppet kort och ett dolt kort
  • Den tredje högen: ett öppet kort och två dolda kort
  • Den fjärde högen: ett öppet kort och tre dolda kort
  • Den femte högen: ett öppet kort och fyra dolda kort
  • Den sjätte högen: ett öppet kort och fem dolda kort
  • Den sjunde högen: ett öppet kort och sex dolda kort

Målet med patiensen

När du lägger patiensen Harpan vill du se till så att de fyra basrutorna fylls med de rätta korthögarna. Mer specifikt vill du att varje ruta ska ha ett ess liggandes underst, och därefter fyller du på med korten 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, Knekt, Dam och Kung. När basrutorna har fulländade korthögar i den tidigare nämnda ordningen har patiensen gått ut.

Olika svårighetsgrader

Några av skälen till att så många kortspelsentusiaster dras till Harpan är både att de kan spela på egen hand, att spelreglerna är relativt enkla att lära sig samt att det finns olika svårighetersgrader. Den lättare versionen av Harpan låter dig plocka upp ett kort åt gången från spelhögen.

Den svårare versionen tvingar dig å andra sidan att plocka upp tre kort åt gången, och du måste använda dem i ordning. Du kan således inte placera ut de två undre korten förrän du har spelat det översta kortet i högen. Det blir därför ganska mycket svårare att spela Harpan kortspel gratis vid en högre svårighetsgrad.

Harpans spelregler under spelets gång

Nu vet du hur spelplanen ser ut samt vad målet är när du lägger patiens gratis Harpan. Därför är det hög tid att ta en närmare titt på hur patiensen faktiskt läggs. Korten i tablån kan flyttas från en hög till en annan, men du får enbart lägga lägre valörer ovanpå högre. Genom att flytta runt korten kan du till slut få tillgång till de dolda korten i tablån som potentiellt kan hjälpa dig att fullända basrutorna. Att flytta runt på högarna kan också frigöra kort som återigen hjälper dig att fylla i basrutorna. Ha i åtanke att vartannat kort ska vara rött medan vartannat ska vara svart, så du kan exempelvis inte lägga ett rött kort ovanpå ett annat rött kort.

Om det inte är möjligt att flytta några av de befintliga korten är det dags att börja dra kort från spelhögen. Varje gång du drar ett kort hamnar det i resthögen, och du kan då välja att antingen placera ut kortet eller att kontinuerligt dra nya kort till dess att en passande valör dyker upp. Kom ihåg att det inte alltid är bäst att omedelbart flytta alla kort som du kan till basrutorna då du kanske behöver dessa kort vid en senare tidpunkt för att städa undan i tablån.

Var du kan spela Harpan gratis

Vill du ta del av Harpan gratis redan idag? Det mest uppenbara tillvägagångssättet för att komma igång med spelet är att ta fram en standard kortlek. Om du inte har en kortlek kan du kika på huruvida Harpan är ett förinstallerat program på din dator eller inte. Om patiensen inte heller finns där kan du spela Harpan online gratis. Det finns ett flertal sajter på nätet som gör det möjligt för dig att spela Harpan gratis, och en stor fördel med den här metoden är att du inte behöver lägga upp korten på egen hand.

En punkt att ha i åtanke är att Harpan är en patiens som inte alltid går ut. Spelet är delvist baserat på skicklighet och är delvist slumpmässigt, så hur duktig du än är kommer det tillfällen då du spelar Harpan gratis och patiensen inte kan gå ut. Det finns särskilda knep som du kan använda när du spelar Harpan gratis, såsom att räkna ut vilka de dolda korten är, men den här processen är relativt avancerad. Som nybörjare kan du istället lägga fokus på att bara njuta av spelet!

Frågor och svar

Hur får du Harpan att gå ut?

När du lägger patiensen Harpan är ditt mål att fylla i de fyra basrutorna så att varje ruta har ett ess nederst följt av 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, Knekt, Dam och Kung. När du har lyckats med detta har du fått Harpan att gå ut.

Går patiensen ofta ut?

Harpan är en ganska enkel patiens som rekommenderas till både nybörjare och de som har tidigare erfarenhet av att lägga patiens. Ett av skälen till att Harpan rekommenderas är just att den här patiensen går ut mycket ofta.

Var kan du spela Harpan?

För att spela Harpan kan du ta fram en standard kortlek. Vissa datorer har även Harpan som ett förinstallerat spel om du föredrar att spela på datorn. Du kan därtill välja att spela Harpan gratis på nätet.

RELATERADE ARTIKLAR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populär

Senaste kommentarerna