HomeKortspel för treGurka kortspel

Gurka kortspel

Gurka är ett populärt kortspel som vanligtvis spelas med en vanlig kortlek. Det är ett enkelt spel som kan spelas av två till sex personer. Spelet går ut på att samla så få poäng som möjligt genom att undvika att ta stick med höga kort. Låt oss titta närmare på reglerna för spelet.

Mål och syfte

Målet med Gurka kortspel är att undvika att ta stick med höga kort som ger poäng. Varje kort har ett visst poängvärde, och spelarna försöker samla på sig så få poäng som möjligt. Spelet kan spelas av två till sex personer, och den som har lägst poäng när spelet är slut vinner.

Kortvärden och rangordning

I Gurka kortspel används en vanlig kortlek med 52 kort. Varje kort har ett visst poängvärde, och poängen räknas ihop efter varje runda. Här är en lista över kortens poängvärden:

 • Ess: 1 poäng
 • Kung: 0 poäng
 • Dam: 0 poäng
 • Knekt: 0 poäng
 • 10: 10 poäng
 • 9: 9 poäng
 • 8: 8 poäng
 • 7: 7 poäng
 • 6: 6 poäng
 • 5: 5 poäng
 • 4: 4 poäng
 • 3: 3 poäng
 • 2: 2 poäng

Notera att ess räknas som det lägsta kortet och ger endast en poäng, medan kung, dam och knekt inte ger några poäng alls.

Spelregler

Förberedelser

Innan spelet börjar blandas korten och delas ut till spelarna. Antalet kort som delas ut beror på antalet spelare:

 • 2 spelare: 10 kort var
 • 3-4 spelare: 7 kort var
 • 5-6 spelare: 6 kort var

Efter att korten har delats ut läggs resten av kortleken på bordet med framsidan nedåt.

Spela spelet

Spelet börjar med att den spelare som sitter till vänster om givaren spelar ut ett kort. De andra spelarna följer sedan i tur och ordning med att spela ut ett kort var. Den spelare som lägger det högsta kortet tar sedan sticket.

Efter att en runda har spelats så samlar den som tog sticket ihop korten och lägger dem i en hög framför sig. Därefter är det den spelare som tog det senaste stickets tur att spela ut första kortet i nästa runda.

Spelet fortsätter tills alla kort har spelats ut. Därefter räknar varje spelare ihop sina poäng genom att addera poängen för alla kort de har samlat på sig.

Poängräkning

Efter att alla kort har spelats ut så räknar var spelare ihop sina poäng. Den spelare som har samlat på sig flest poäng förlorar, medan den som har samlat på sig minst poäng vinner.

Specialkort

Det finns två specialkort i Gurka kortspel: 2:an och 3:an. 2:an kan spelas ut när som helst under en runda, och gör att nästa spelare måste plocka upp kortleken och lägga ut ett nytt kort. 3:an kan användas för att blockera en 2:a, vilket innebär att nästa spelare inte kan spela ut en 2:a.

Avslutning

Spelet är över när alla kort har spelats ut, och alla spelare har räknat sina poäng. Den spelare som har samlat på sig minst poäng vinner spelet.

Tips och strategier

 • Försök att komma ihåg vilka kort som har spelats, så att du vet vilka kort som fortfarande finns kvar i leken.
 • Försök att lura dina motståndare genom att spela ut höga kort när de minst anar det, eller genom att spela ut låga kort när du vill göra dem förvirrade.
 • Använd 2:an och 3:an strategiskt för att tvinga dina motståndare att plocka upp kort eller för att blockera deras drag.

Sammanfattning

Gurka kortspel är ett enkelt men roligt kortspel som kan spelas av två till sex personer. Spelet går ut på att undvika att ta stick med höga kort, och den spelare som har samlat på sig minst poäng när spelet är slut vinner. Genom att använda strategi och taktik kan du öka dina chanser att vinna spelet.

Vanliga frågor och svar

Hur många spelare kan spela Gurka kortspel?

Gurka kortspel kan spelas av två till sex personer.

Vad är målet med Gurka kortspel?

Målet med Gurka kortspel är att samla på sig så få poäng som möjligt genom att undvika att ta stick med höga kort.

Vilka kort har högst och lägst värde i Gurka kortspel?

I Gurka kortspel räknas ess som det lägsta kortet och ger endast en poäng. Kung, dam och knekt ger inga poäng alls.

Kan man spela Gurka kortspel med en annan typ av kortlek?

Ja, Gurka kortspel kan spelas med olika typer av kortlekar, men vanligtvis används en vanlig kortlek med 52 kort.

Finns det några strategier man kan använda för att vinna Gurka kortspel?

Ja, genom att använda strategi och taktik kan man öka sina chanser att vinna Gurka kortspel. Det kan vara användbart att komma ihåg vilka kort som har spelats, och att försöka lura sina motståndare genom att spela ut höga eller låga kort vid olika tillfällen. Man kan också använda 2:an och 3:an strategiskt för att tvinga sina motståndare att plocka upp kort eller blockera deras drag.

Vad händer om flera spelare har samma poäng när spelet är slut?

Om flera spelare har samma poäng när spelet är slut, så spelas det en extra runda där endast de spelarna deltar. Den som tar sticket i den extra rundan förlorar, medan de andra spelarna vinner.

RELATERADE ARTIKLAR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populär

Senaste kommentarerna