HomeKortspel för treSjuan kortspel

Sjuan kortspel

Introduktion

Sjuan kortspel är en svensk favorit som spelas av både unga och gamla. Spelet är relativt enkelt att lära sig och ger timmar av underhållning. I detta inlägg kommer vi att gå igenom reglerna för Sjuan kortspel så att du kan spela det själv eller lära andra hur det fungerar.

Förberedelser

Innan spelet kan börja behöver du göra några förberedelser. Här är vad du behöver veta:

 • Antal spelare: Sjuan kan spelas med 2-6 spelare.
 • Kortleken: Sjuan spelas med en vanlig kortlek på 52 kort.
 • Utdelning av kort: Korten delas ut medurs, med varje spelare som får sju kort.

Spelets gång

Sjuan är ett kortspel som spelas över flera omgångar och går ut på att bli av med alla korten i din hand. Här är hur spelet går till:

 1. Korten delas ut: Varje spelare får sju kort som delas ut medurs. De övriga korten bildar en lek som läggs mitt på bordet.
 2. Spelets början: Den spelare som sitter till vänster om given börjar spelet genom att lägga ut ett valfritt kort från sin hand på bordet. Därefter går spelet medsols och varje spelare har en tur att lägga ut kort på bordet.
 3. Regler för att lägga kort: Kort kan bara läggas ut i stigande eller fallande ordning med en siffra högre eller lägre än det senaste kortet som spelats. Till exempel, om det sista kortet som spelades var en fyra, kan nästa spelare lägga ut en tre eller en fem. En spelare kan också lägga ut flera kort samtidigt om de följer reglerna för ordningen.
 4. Specialkort: Ess räknas alltid som högsta kortet i spelet, medan tvåor är lägst. Kungar och damerna har inget särskilt värde utan räknas som deras numeriska värde.
 5. Spela tills någon vinner: Spelet fortsätter tills en spelare har lagt sitt sista kort. Den spelaren vinner om de har lyckats lägga ut alla sina kort på bordet.
 6. Poängräkning: Efter att en spelare har vunnit, räknar alla spelare poäng för de kort som de har kvar i handen. Varje kort som återstår i handen när en spelare vinner räknas som en poäng.
 7. Nästa omgång: En ny omgång börjar och alla kort blandas om och delas ut igen. Spelet fortsätter tills en spelare har samlat tillräckligt med poäng för att vinna hela spelet.

Detta är en grundläggande beskrivning av hur Sjuan kortspel går till, men se till att kolla upp eventuella variationer eller regler som kan gälla för olika grupper som spelar Sjuan.

Lär dig spela Sjuan

Poängräkning

Efter att spelet är slut räknas poängen och en ny omgång börjar. Här är hur poängräkningen fungerar:

 • Regler för poängräkning: Varje kort som återstår i handen när en spelare vinner räknas som en poäng.
 • Exempel på poängräkning: Om en spelare vinner och har tre kort kvar i sin hand, får de tre poäng för den omgången.

Avslutning

Sjuan kortspel är en klassiker som är enkel att lära sig men kan ta lite tid att behärska. Vi hoppas att denna beskrivning av reglerna har varit till hjälp. Här är några tips och strategier för att förbättra ditt spel:

 • Försök att bli av med höga kort tidigt i spelet.
 • Tänk på vilka kort som fortfarande finns kvar i leken när du försöker avgöra vad du ska spela.
 • Var uppmärksam på dina motspelares kort och strategier.

FAQ

Vad är Sjuan kortspel?

Sjuan kortspel är en svensk favorit som spelas med en vanlig kortlek på 52 kort. Spelet går ut på att bli av med alla korten i din hand genom att lägga ut kort på bordet.

Hur många spelare kan spela Sjuan?

Sjuan kan spelas med 2-6 spelare.

Vad är målet med Sjuan kortspel?

Målet med Sjuan kortspel är att bli av med alla korten i din hand. Den spelare som lyckas göra detta först vinner omgången.

Vad är reglerna för att lägga kort i Sjuan kortspel?

Kort kan bara läggas ut i stigande eller fallande ordning med en siffra högre eller lägre än det senaste kortet som spelats. Till exempel, om det sista kortet som spelades var en fyra, kan nästa spelare lägga ut en tre eller en fem.

Vad är poängräkningen i Sjuan kortspel?

Varje kort som återstår i handen när en spelare vinner räknas som en poäng. Spelet fortsätter tills en spelare har samlat tillräckligt med poäng för att vinna hela spelet.

RELATERADE ARTIKLAR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populär

Senaste kommentarerna