HomeKortspel för tvåTre i rad regler

Tre i rad regler

Tre i rad kan ibland gå under benämningen Luffarschack eller Tripp Trapp Trull, men oavsett vad du kallar det finns det ingen tvekan om att det här är ett omtyckt spel. Faktum är att Tre i rad för närvarande är ett av de mest populära brädspelen i världen, och det är inte för intet. Tack vare de mycket simpla spelreglerna är Tre i rad lättillgängligt för spelare i alla åldrar.

Allt du behöver för att komma igång är antingen ett Tre i rad brädspel, en internetuppkoppling för tillgång till spelet på nätet eller helt enkelt papper och penna. Om du vill lära dig hur spelet går till redan nu kommer vi att gå igenom allmänna Tre i rad regler nedan. Fortsätt att läsa och bli en riktig hejare på brädspelet!

Reglerna inom Tre i rad

Tre i rad är ett tvåmannaspel och har en spelplan som består av tre gånger tre rutor. Med andra ord är spelplanen uppgjord av nio rutor som bildar en kvadrat. Spelpjäserna eller markeringarna brukar representeras av X och O där en spelare använder sig av X medan den andra använder O.

Målet med spelet är att se till så att dina pjäser placeras ut så att de ligger tre i rad. Detta sker antingen på bredden, höjden eller diagonalt. Ni turas om att placera pjäserna på spelplanen inom de olika rutorna. Om ni spelar med papper och penna fortsätter den här processen till dess att någon har fått tre i rad eller att alla rutor är fyllda.

Om ni å andra sidan har ett brädspel framför er turas ni först om att placera ut alla sex pjäser och börjar därefter flytta på era pjäser när alla är utplacerade. Att ta del av detta spel i brädspelsform är därför ofta lite mer klurigt och kräver längre betänketid innan varje drag. För en extra utmaning är det heller inte ovanligt att spela med tidsbegränsningar så att varje person blir tvungen att flytta sin pjäs inom några sekunder.

Tips för att lättare kamma hem en vinst

För att vinna Tre i rad gäller det att blicka framåt. Snarare än att fokusera på vilket drag som gynnar dig för tillfället bör du se till så att du skapar möjligheter för dig själv längre fram. Detta känner du säkerligen igen om du tidigare har provat på Schack eller liknande brädspel.

Utöver att hålla koll på dina möjligheter måste du även säkerställa att du blockerar din motståndare. Se över alla drag som din motståndare kan göra och sätt käppar i hjulet för dem. Just därför krävs det viss skicklighet för att bemästra Tre i rad trots att reglerna är mycket enkla. Det är som sagt viktigt att du både håller koll på dina egna drag samt de potentiella dragen hos din motståndare.

Börja spela Tre i rad redan idag

Om du är intresserad av att börja spela Tre-i-rad just nu finns det ett antal olika tillvägagångssätt. För att fullända spelkvällen därhemma med nära och kära kan du exempelvis ta beslutet att inhandla ett fysiskt Tre i rad spel i form av ett brädspel. Det finns en hel uppsjö av Tre i rad trä brädspel som inte tar upp någon större plats.

Om du föredrar ett kostnadsfritt sätt är det fullt möjligt att spela 3 i rad på nätet. En hel uppsjö med sajter ger dig tillgång till spelet fullkomligt gratis, och beroende på vilken sida du vänder dig till kan du antingen spela mot dina vänner eller mot en slumpgenerator. Oavsett vad du väljer är Tre i rad ett trevligt tidsfördriv som du inte vill gå miste om.

Frågor och svar

Vem börjar i Tre i rad?

Det är spelarna själva som bestämmer vem som lägger ut sin första pjäs. Ni kan exempelvis slå tärning och låta den med högst siffra få börja.

Hur vinner man spelet?

Du vinner Tre i rad genom att helt enkelt placera dina spelpjäser så att de ligger tre i rad. Detta gör du antingen vågrätt, lodrätt eller diagonalt.

Finns det taktiker för att lättare vinna?

För att kamma hem en vinst ska du inte bara lägga fokus på dina egna drag, utan även din motståndares drag. För att hindra din motståndare måste du blockera hens vinstchanser, så granska spelplanen noga för att ta reda på var din motståndare kommer att slå till.

RELATERADE ARTIKLAR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populär

Senaste kommentarerna