UNO regler

Uno är det mycket populära kortspelet som spelas av miljoner runt om i världen. Det här spelet spelas genom att matcha och sedan slänga korten i ens hand tills inga finns kvar. Sedan starten finns det nu många versioner av Uno som man kan spela. Här är reglerna för originalet eller klassiska Uno.

Förberedelser

Spelet är för 2-10 spelare, 7 år och äldre. Varje spelare börjar med sju kort, och de delas ut med framsidan nedåt. Resten av korten läggs i en draghög med framsidan nedåt. Bredvid högen bör ett utrymme utses för en kasseringshög. Det översta kortet ska läggas i kasseringshögen och spelet börjar!

Hur man spelar UNO

Den första spelaren är normalt spelaren till vänster om dealern (du kan också välja den yngsta spelaren) och spelet följer vanligtvis medurs. Varje spelare ser sina kort och försöker matcha kortet i kasseringshögen.

Du måste matcha antingen med siffran, färgen eller symbolen/åtgärden. Till exempel, om kasseringshögen har ett rött kort som är en 8:a måste du lägga antingen ett rött kort eller ett kort med en 8:a. Du kan också spela ett jokerkort (som kan ändra aktuell färg i spelet).

Om spelaren inte har några passande kort eller om de väljer att inte spela några av sina kort även om de kanske har möjligheten, måste de dra ett kort från draghögen. Om det kortet kan spelas, spela det. Annars, behåll kortet, och spelet går vidare till nästa person i tur och ordning. Du kan också spela en Joker, eller ett Joker Dra Fyra kort  på din tur.

Spelet fortsätter tills en spelare har ett kort kvar. I det ögonblick som en spelare bara har ett kort måste de ropa ”UNO!”. Om de ertappas med att inte säga ”UNO!” av en annan spelare innan nästa spelare har tagit sin tur, måste den spelaren dra två nya kort som straff.

Förutsatt att spelaren inte kan spela/kasta sitt sista kort och behöver dra, men efter att ha dragit, sedan kan spela/kassera det näst sista kortet, måste spelaren upprepa åtgärden att ropa ut ”UNO”. Summan av kardemumman är – Att tillkännage ”UNO” måste upprepas varje gång du har ett kort kvar.

När en spelare inte har några kort kvar är spelomgången över, poäng tas och spelet börjar om igen. Normalt försöker alla vara först med att uppnå 500 poäng, men du kan också välja vilket poängnummer som helst för att vinna spelet, så länge alla går med på det.

Symbolkort i UNO

Förutom nummerkorten finns det flera andra kort som hjälper till att blanda ihop spelet. Dessa kallas Action- eller Symbolkort.

Vänd – Om du går medurs, växla till moturs eller vice versa. Det kan bara spelas på ett kort som matchar efter färg, eller på ett annat omvänt kort. Om vänds upp i början av spelet, går dealern först, och spelaren till höger om dealern är nästa (normalt skulle det vara spelaren till vänster om dealern).

Hoppa över – När en spelare lägger detta kort måste nästa spelare hoppa över sin tur. Det kan bara spelas på ett kort som matchar efter färg, eller på ett annat Hoppa Över kort. Om den ställs upp i början av spelet, förlorar den första spelaren (till vänster om dealern) sin tur. Nästa spelare till höger om spelaren startar spelet istället.

Dra två – När en person lägger detta kort måste nästa spelare ta upp två kort och förlora sin tur. Det kan bara spelas på ett kort som matchar efter färg, eller på en annan Dra Två kort. Om du ställer upp i början av spelet, drar den första spelaren två kort och blir överhoppad.

Joker – Detta kort representerar alla fyra färgerna och kan placeras på vilket kort som helst. Spelaren måste ange vilken färg den kommer att representera för nästa spelare. Det kan spelas oavsett om ett annat kort är tillgängligt. Om den ställs upp i början av spelet väljer den första spelaren vilken färg han vill fortsätta spela.

Joker Dra Fyra – Detta fungerar precis som jokerkortet förutom att nästa spelare också måste dra fyra kort samt förlora sin tur. Med detta kort får du inte ha några andra alternativa kort att spela som matchar färgen på det kort som tidigare spelats. Om du spelar det här kortet illegalt kan du bli utmanad av den andra spelaren att visa din hand för honom/henne. Om du är skyldig måste du dra 4 kort. Om inte måste utmanaren dra 6 kort istället. Om du ställer upp i början av spelet, lämna tillbaka detta kort till draghögen, blanda och lägg upp ett nytt.

Hur man räknar poäng i UNO

När en spelare inte längre har några kort och spelet slutar får han/hon poäng. Alla motståndares kort ges till vinnaren och poängen räknas. Detta gäller även om det sista kortet är ett Symbolkort, till exempel en Dra Två eller en Joker Dra Fyra – Nästa spelare måste dra de nödvändiga korten som sedan räknas ihop. Den första spelaren som får 500 poäng är vinnaren.

Poängsättningen för korten är som följer:

Numrerade kort (0-9) – Nominellt värde

Dra två/hoppa över/vänd – 20 poäng vardera

Joker/Joker Dra Fyra– 50 poäng vardera

Anpassningsbara kort – 40 poäng vardera

Alternativa UNO regler

Det finns ett par alternativa UNO regler. Dessa är regler som gör att spelet avslutas snabbare, eller som gör att det är lite enklare att hålla koll på allt som gäller.

Att inte behöva ropa “UNO!”

Detta är en av de allra vanligaste alternativa UNO reglerna. Detta då många tycker att det är en orättvis regel, eller kanske inte har möjligheten att glatt utropa sin kommande vinst. Man väljer då helt enkelt att helt ta bort kravet att behöva ropa UNO.

Detta gör det dels enklare att spela, men det gör även det mer diskret att spela. Risken är dock stor att minst en spelare lyckas glömma detta och glatt utropar “UNO!” iallafall.

Att inte behöva samla 500 poäng

Enligt officiella UNO regler så krävs minst två omgångar för att utse en sann vinnare. Detta då vinnaren får poäng för varje vunnen omgång och därför inte kan vinna på endast en omgång. Många väljer därför att istället spela varje omgång helt fristående.

Så att man efter en spelad omgång helt enkelt utser den som först blev av med alla sina kort till vinnare. Detta kan göra mycket för att korta ned längden på en spelrunda och är populär särskilt om man spelar med barn då de annars kan hinna tröttna under längre sessioner.

Vanliga frågor om UNO

Hur många kort ska det vara i UNO?

I det officiella UNO spelet så ska det finnas 108 kort. Det finns dock gott om alternativa varianter där det kan finnas både fler eller färre kort.

När ropar man UNO?

Enligt traditionella regler så ropar man UNO när man bara har ett kort kvar i handen. Om en annan spelare hinner ropa UNO innan spelaren som bara har ett kort kvar i handen, så måste spelaren med ett kort plocka upp två kort från draghögen.

Får man vinna UNO med ett symbolkort?

Ja, du kan vinna UNO med ett symbolkort. Om symbolkortet är ett Dra Två eller Joker Dra Fyra kort så behöver nästa spelare dra korten, dessa kort räknas med vid poängräkningen efter omgången är över.

RELATERADE ARTIKLAR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populär

Senaste kommentarerna