HomeKortspel för treVändtia regler

Vändtia regler

Vändtia är en favorit bland Svenskarna och varianter finns i flera andra länder. Just Vändtia är dock unikt för Sverige och är en favorit för grupper på 2-4 personer att ta del av. Det är ett kortspel som är enkelt att lära sig och som går väldigt fort att spela när alla spelare väl är med på reglerna, vilket gör det hela ännu roligare.

Förberedelser

Den första dealern väljs slumpmässigt, turen går medurs efter varje hand.

  1. Dealern ger varje spelare tre kort, med framsidan nedåt, i rad.
  2. Dealern lägger sedan tre kort med framsidan uppåt ovanpå varje spelares nedåtvända kort.
  3. Dealern delar ut en hand med tre kort till varje spelare, med framsidan nedåt, ett kort i taget.

Kort som är kvar läggs i draghögen. Spelare tar upp sina tre korthänder och tittar på sina kort.

Innan spelet börjar kan spelarna byta ut korten på handen mot sina öppna kort. Spelare får inte titta på sina nedåtvända kort förrän de har spelats.

Hur man spelar Vändtia

Den första spelaren är den spelare som får tre med framsidan uppåt. Om det inte finns en 3 uppåt, är den första spelaren som förklarar att de har en trea i hand den första spelaren. Om det inte finns några treor, upprepa med fyra (och så vidare).

Den första spelaren startar slänghögen. Börja slängningen genom att lägga valfritt antal kort av samma rang med framsidan uppåt i en hög. Dra kort från draghögen för att behålla en trekortshand. Spelet går medurs.

Spelare måste spela ett enstaka kort eller en uppsättning kort med samma rankning genom att lägga dem med framsidan uppåt på slänghögen på sin tur (och därefter dra kort från draghögen). Korten som spelas måste ha samma eller högre rankning än det kort som spelades tidigare. Spelet fortsätter runt bordet tills någon inte kan slå det föregående spelet.

Det är viktigt att ha tre kort på handen. Om draghögen börjar ta slut, dra så många kort du kan. När draghögen är helt tomfortsätter spelet som vanligt men spelarna kan inte längre fylla på sina händer.

Om det är din tur och du är oförmögen eller ovillig att spela, måste du samla alla kort från slänghögen och lägga till dessa kort på din hand. Om du tar upp slänghögen är din tur klar, spelaren till vänster om dig startar den nya slänghögen. Spelet fortsätter som vanligt.

Du kan bara spela med korten på handen så länge du har kort på handen. När din hand är tom (och draghögen är slut) får du använda dina kort på bordet.

Tvåor, tior & Rensa högen

Alla kort kan spelas på en tvåa och tvåor kan spelas på vilket kort som helst.

Tio kan spelas på vilken tur som helst oavsett det översta kortet i kasseringshögen. Om en tia spelas tas slänghögen bort, och spelaren som spelade tian får ytterligare en tur. De måste börja ett nytt kast med vilket kort som helst som är lika med eller större än 10:an.

Om en spelare kan slutföra en hel uppsättning av fyra kort (fyra kort med samma rankning spelas eller tre kort med samma rankning spelas på toppen om det fjärde kortet av samma rankning) rensas slänghögen från spel. Den spelaren har en annan och börjar en ny slänghög med ett kort eller en uppsättning kort av högre rang.

Målet med spelet

Uppåtvända kort

Om du börjar din tur med en tom hand för att draghögen är tom, kan du använda dina öppna kort för att spela. Om du inte kan eller vill spela med ett öppet kort, ta ett och lägg till det i slänghögen innan du samlar ihop hela högen. Nästa spelare startar en ny slänghög. Du kan inte spela från dina bordskort förrän du har blivit av med alla kort på din hand.

Nedåtvända kort

När du har spelat alla kort på handen och alla dina uppåtvända kort, spela dina nedåtvända kort. På din tur vänder du ett kort med framsidan nedåt på det som kastas. Om kortet är spelbart, eftersom det är lika eller högre än det tidigare spelade kortet, är din tur över och spelet går vidare. Om kortet inte är spelbart samlar du ihop högen, inklusive ditt nedåtvända kort efter att ha placerat det på slänghögen. Nästa slänghög startas av spelaren till vänster om dig. Du måste spela alla kort på handen innan du vänder ditt nästa nedåtvända kort.

Tom Hand

När du har blivit av med alla dina kort – kort på handen och på bordet – har du undvikit att förlora spelet. Du hoppar ur spelet. Spelet fortsätter tills alla utom en spelare har hoppat av – den spelaren är förloraren. Den här spelaren måste antingen dela ut nästa hand eller ”bli betjänt”, vilket kan vara vad som helst som gynnar gruppens komfort eller välbefinnande.

Vanliga frågor om Vändtia

Hur många personer måste man vara för att spela Vändtia?

Vanligtvis spelas Vändtia med 2-4 personer, men det är möjligt att spela med flera personer om man har ytterligare en kortlek och justerar reglerna.

Hur många kort behöver man för att spela Vändtia?

En vanlig standardkortlek med 52 kort räcker gott och väl för att spela Vändtia. Om man är ett större antal personer så kan man spela med mer än en kortlek, men då behöver man även justera reglerna enligt detta.

Får man gå ut med tvåor och tior i Vändtia?

Nej, enligt traditionella regler så får man inte gå ut med tvåor eller tior i Vändtia.

RELATERADE ARTIKLAR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populär

Senaste kommentarerna