Yatzy regler

Mål

Det finns tretton omgångar i Yatzy. Varje spelare får en tur varje gång. När det är din tur slår du tärningen och noterar numret på poängkortet i kolumnen för den omgången. Om det till exempel är omgång 5, registrera ditt tärningskast i kolumnen ”Spel #5”. Målet med spelet är att få så många poäng som möjligt genom att kasta tärningarna på olika sätt. Den person som har flest poäng i slutet av spelet vinner.

Uppstart

Ett poängkort ges till varje spelare, eller så väljs en spelare ut som markerar alla spelares poäng. Varje spelare kastar alla fem tärningarna för att se vem som går först. Spelaren vars totalsumma är högst går först och spelet flyttas till vänster.

Hur man spelar Yatzy

Varje spelare får tre chanser att kasta tärningarna på sin tur så att de kan få så många poäng som möjligt från sina kast. Efter 3 kast, skriv din poäng eller en ”0” i den högra kolumnen på ditt poängkort. Om du är nöjd med resultatet av det första kastet kan du sluta.

Första kast: Kasta alla fem tärningarna. Du kan antingen stoppa din tur här och skriva ner dina poäng, eller så kan du lägga tärningarna som du vill behålla åt sidan och kasta igen.

Andra kast: Du kan kasta någon av tärningarna från det första kastet, eller så kan du kasta alla. Du behöver inte säga vilken kombination du försöker få eftersom det kan ändras efter andra kast. Efter ditt andra kast kan du antingen stanna och räkna dina poäng eller kasta igen.

Tredje kast: Återigen kan du kasta en, två, tre, fyra eller alla fem tärningarna. Efter detta kast måste du ge dig själv en poäng eller markera en ”0”. När du har markerat din poäng är det inte längre din tur och spelet flyttas till vänster.

Hur man räknar poäng i Yatzy

De 13 kolumnerna på poängkortet representerar de 13 omgångarna i varje spel. Även om du får noll poäng måste du fylla i en ruta när det är din tur. Det finns två delar till poängkortet: den övre sektionen och den nedre sektionen.

Den översta delen

Ettor: Totalt antal ettor

Tvåor: Tvåor totalt

Treor: Treor totalt

Fyror: Fyror totalt

Femmor: Femmor totalt

Sexor: Sexor totalt

Så här räknar du dina poäng.

Till exempel, om du slår tre 3:or, en 2:a och en 4:a kan du lägga en 9:a i 3:or, en 2:a i 2:or och en 4:a i 4:or, vilket ger dig totalt 15 poäng.

Målet för den övre delen är att få 63 poäng på alla möjliga sätt för att få en 35-poängs bonus.

Den nedre delen

Triss: Alla fem tärningar räknas. I det här avsnittet får du bara poäng om du kastar tre eller fler av samma nummer på tärningen.

Alternativ regel: Du kan göra poäng för varje nummer för sig i den översta sektionen, eller så kan du göra poäng totalt i chanssektionen.

Fyrtal: Alla fem tärningar räknas. I det här avsnittet får du bara poäng om du kastar fyra eller fler av samma nummer på tärningen.

Du kan också lägga summan i rutan för Triss eller rutan för Chans. Du kan också dela upp siffrorna och lägga var och en i sin egen ruta i den övre delen.

Kåk: 25 poäng. En kåk består av tre av ett nummer och två av ett annat nummer. Oavsett vilka siffror som finns i den är en kåk alltid värd 25 poäng.

Liten stege: 30 poäng. Alla fyra tärningar som kommer upp i rad kan göra en liten stege. Till exempel har du en liten stege om du slår en 2, 3, 4, 5 och vilket annat nummer som helst. Oavsett var stegen börjar eller slutar är den alltid värd 30 poäng så länge den uppfyller kriterierna för en liten stege.

Stor stege: 40 poäng.. Alla fem tärningar som kommer upp i rad kan göra en stor stege. Till exempel är en stor stege när du slår en 1, 2, 3, 4, 5 och vilket annat nummer som helst. Precis som med den lilla stegen spelar det ingen roll om sekvensen börjar med en 1 eller en 2, den är fortfarande värd 40 poäng.

Yatzy!: 50 poäng. I Yatzy-rutan kan du bara göra poäng om du slår fem tärningar med samma nummer. Du får en bonus för varje Yatzy du rullar efter den första.

Chans: Summan av alla fem tärningarna. Detta är en gratisruta som du kan använda om du inte kan göra poäng i någon annan kategori och inte vill ha noll poäng.

Yatzy Bonus: Om du rullar en Yatzy får du en 100-poängs bonus nästa gång du rullar en Yatzy.

Slutet på spelet

Spelet är över när varje spelare har fyllt alla 13 kolumner. Nu lägger varje spelare ihop sina poäng på detta sätt:

Övre sektionen: Skriv den totala poängen du fick i Övre Sektionen i rutan för totalpoängen. Om du får 63 poäng eller mer, lägg till 35-poängsbonusen till din poäng innan du markerar den.

Nedre sektion: Skriv totalpoängen för den nedre sektionen i rutan som säger ”Totalpoäng”. Varje check i Yatzy-bonusrutan är värd 100 poäng.

Summan av de övre och nedre sektionerna är totalsumman. Det här är hur många poäng du fick i det spelet. Vinnaren är den person vars poäng är högst i slutet av alla omgångar.

Vanliga frågor om Yatzy

Hur mycket ska man ha för att få bonus i Yatzy?

För att få bonuspoäng så måste man få en totalpoäng på minst 63 från de första sex omgångarna, d.v.s den övre sektionen på poängkortet.

När ropar man Yatzy?

Det är sällan ett regelrätt krav, men om du lyckas få samma siffra på alla fem tärningar, det vill säga att du slår en Yatzy, så är det ofta en bra idé att utbrista Yatzy!

Hur många tärningar behöver man i Yatzy?

Man behöver 5 stycken tärningar för att spela den officiella versionen av Yatzy. Alternativa versioner kan kräva fler eller färre tärningar.

RELATERADE ARTIKLAR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populär

Senaste kommentarerna